Избор на език

Писани яйца в музея

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

 

            Интересен и забавен се оказа курсът по писане на великденски яйца, организиран от Исторически музей Свиленград. Над 70 деца се включиха в съботната работилница, където специален гост и автор на изложбата бе Добринка Костова - главен уредник в Етнографско-археологически музей - Елхово. Вдъхновена от красивите шевици по лазарските и великденски носии, върху които момите с много любов, творчество и фантазия са бродирали съкровените си копнежи за любов и щастие, тя не с игла и конец, а с цветен восък и гравьор обучи желаещите от Свиленград на тази интересна техника. В това увлекателно занимание с голям ентусиазъм участваха и момчета. Интерес проявиха и възрастните, придружаващи малките участници, те също показаха своите творчески заложби и бяха очаровани от красотата на писаните яйца.

 

            Изложбата – базар “Великденски писани яйца-традиции и иновации” на Добринка Костова от АЕМ-Елхово се откри в музея в Свиленград. В тази изложба са експонирани традиционни и иновативни великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото са броя на дните в седмицата.  Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли и престилки от фонда на музея в Елхово. Изработени са само с естествени материали - ,,еко-яйца”.
Яйцето е символ на живота, а писаните великденски яйца са символ на плодородието, на възраждането на живота, символ на късмет и здраве. 

Писаните яйца не са за чупене, с тях не се пробва дали яйцето е борец, те не се ядат, те са за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е ,,гледана, като писано яйце”. Писаните яйца се ползват за подарък на близки и любими хора. 
Писаното яйце стои на по-високо място от обикновеното боядисано яйце, при направата му е вложен труд, обич, почит. Шарките му имам символично значение, те са като едно писмо за любов и мечти. Тези яйца се подаряват при гостуванията на близки и приятели за Великден, а майсторките влагат голямо старание при тяхното изписване. 
Писаните яйца са характерни не само за България, но и за Сърбия, Хърватска, Унгария, Румъния, Украйна, Чехия, Полша, Германия.

 

Всеки, който желае може да разгледа изложбата „ВЕЛИКДЕНСКИ ПИСАНИ ЯЙЦА – ТРАДИЦИИ И ИНОВАЦИИ“ в местния музей, може и да си закупи от ограничения брой яйца- писани от самата етнографка Д.Костова, предоставени в музейния базар. 

 

© Исторически музей - Свиленград. Всички права запазени. Дизайн Enginetemplates.com
Страницата е разработена под резолюция 1366х768. Препоръчан браузър Internet Explorer!
Free Joomla! templates by Engine Templates