Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

            Излезе от печат  книгата  „Стожери на духовността. Религиозните и образователни институции на тракийските българи”, издание на Исторически музей Свиленград, спечело конкурс на Министерството на културата. Това е трети сборник за местния музей, състои се от 2 части- изследователска и документална и  включва изследвания на български учени, музейни специалисти и краеведи, посветени на двата големи символа на духовността на тракийските българи – православната вяра и стремежът към светска просвета. В първата част са представени научните доклади от ІV-та национална конференция на тема „ Църковното и образователно дело в Тракия ХV-ХІХ в.”, с научен ръководител проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, инициирана от музея и проведена в Свиленград. Във втората част на сборника намери място дарения на музея, съхраняван в продължение на близо осем десетилетия непубликуван ръкопис „Свиленград в миналото” на одринския училищен инспектор Георги Фотев, който е с важна документална и мемоарна стойност, за историята на региона.

 

Още през 2011 г. в разговор с проф. Светлозар Елдъров отчетохме значимостта на темата, за която днес разговаряме. Тогава се съгласихме, че за църковната и образователна институции в Тракия, трябва да се говори с респект, тъй като именно те са факторите, които в най-голяма степен допринасят за съхраняването на националната идентичност и духовността на българите.

 

Надявам се книгата да намери много читатели, както сред историците, учителите, журналистите и др. с професионални интереси към историята, така и сред по-широк кръг читатели, които милеят за родовата и националната памет, каза при представянето на книгата директорът на музея Елена Митева.

 

 

 

 

 

 

 

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Крепостта Букелон в с. Маточина в Сакар планина: кулата-замък, неразгаданият монограм и много битки

Пълната статия можете да прочетете от страницата на Друми в думи

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Заниманията "Лято в музея" завършиха с изложба на предметите, изработени от участниците в галерията и музея. Ако младите хора на Свиленград един ден изберат за своя професия някаква творческа дейност, то техните творения биха могли да се превърнат в културни ценности. През това лято в музея те не само рисуваха и моделираха с глина, но и играейки се учиха да работят в екип. Пътувайки назад във времето се запознаха със средновековната българска керамика, оформиха интериора на българския възрожденски дом, изработиха от солено тесто праисторически бижута, останаха очаровани от колорита на българските национални носии, придобиха умения за плетене на една и две куки. С любопитство надникнаха в миналото на родния край.

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

Във връзка с Европейските дни на наследството в Исторически музей -Свиленград се откри  на 29-и септември изложба, посветена на „Занаятите в стария град”, а на 30.09.2017 г.  всеки ще може безплатно да разгледа и музейните експозиции. Продължава и  дарителската кампания за набиране на средства за изграждане паметника на генерал Никола Иванов - първият паметник у нас на героя от Одрин.

 

Прави впечатление, че Свиленград и неговото минало през последните години събужда любопитството  на посетители и гости. А кръстопътното му местоположение през вековете и до днес е причина за бързата промяна на облика на селището, което също привлича.  Значението на този район като важна точка по пътя от Изток на Запад и от Север на Юг не би могло да загуби своята стойност, но затова са и музеите - да съхраняват паметта за отминалото време и да не забравяме кои сме и откъде сме тръгнали днес при динамичното развитие. Експозицията представя най- разпространените занаяти в района на  от преди 50-100 години, като копринарство , грънчарство, дърводелство, бъчварство, гайтанджийство, терзийство  и др. Тук  могат да се видят експонати от фонда на музея, свързани с тези производства. Любопитството събужда не само ръчно точените пасма коприна, но първата ръчно щампована копринена тъкан в Свиленград. Освен това изложени са и семейни реликви -собственост на жители от с.Левка, съхранили родовата си памет чрез запазените оръдия и произведения на труда, майсторски свидетелства за различни занаяти на техните предци. От музея се показват архивни документи за етнорелигиозната принадлежност на занаятчиите и търговците, дали своя принос за социално-икономическото развитие на региона. Чрез мултимедия се представя възникването и развитието на занаятчийството и търговията в Свиленград и най-известните фамилии с най-разпространените занаяти: копринарство, бъчварство, гайтанджийство, грънчарство, тъкачество, шивачество и дърводелство.

 

 

 

 

 

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Тези, които се включиха в петъчното занятие в музея се запознаха с преславската рисувана керамика и като средновековни художници оцветяваха керамични плочки.

         

 

Върни най-горе
Исторически музей Свиленград©
Template by JoomlaShine