Избор на език

Представяне на сборника "Стожери на духовнсостта. Религиозните и образователни институции на тракийските българи"

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

            Излезе от печат  книгата  „Стожери на духовността. Религиозните и образователни институции на тракийските българи”, издание на Исторически музей Свиленград, спечело конкурс на Министерството на културата. Това е трети сборник за местния музей, състои се от 2 части- изследователска и документална и  включва изследвания на български учени, музейни специалисти и краеведи, посветени на двата големи символа на духовността на тракийските българи – православната вяра и стремежът към светска просвета. В първата част са представени научните доклади от ІV-та национална конференция на тема „ Църковното и образователно дело в Тракия ХV-ХІХ в.”, с научен ръководител проф.д.и.н. Светлозар Елдъров, инициирана от музея и проведена в Свиленград. Във втората част на сборника намери място дарения на музея, съхраняван в продължение на близо осем десетилетия непубликуван ръкопис „Свиленград в миналото” на одринския училищен инспектор Георги Фотев, който е с важна документална и мемоарна стойност, за историята на региона.

 

Още през 2011 г. в разговор с проф. Светлозар Елдъров отчетохме значимостта на темата, за която днес разговаряме. Тогава се съгласихме, че за църковната и образователна институции в Тракия, трябва да се говори с респект, тъй като именно те са факторите, които в най-голяма степен допринасят за съхраняването на националната идентичност и духовността на българите.

 

Надявам се книгата да намери много читатели, както сред историците, учителите, журналистите и др. с професионални интереси към историята, така и сред по-широк кръг читатели, които милеят за родовата и националната памет, каза при представянето на книгата директорът на музея Елена Митева.

 

 

 

 

 

 

 

© Исторически музей - Свиленград. Всички права запазени. Дизайн Enginetemplates.com
Страницата е разработена под резолюция 1366х768. Препоръчан браузър Internet Explorer!
Free Joomla! templates by Engine Templates