Избор на език

Сирница в музея

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

Сирни заговезни отбелязаха в музея

 

Сирница е един от най-големите християнски празници, свързан с вечно възраждащата се  природа и изпълнен с много магически ритуали и вярвания. В Исторически музей – Свиленград на 16-и февруари представиха съхранените обредни традиции, характерни за района на Тракия.

 

С пречистващата сила на огъня и с магическата сила на словото и прошката е свързан този ден в празнично-обредната система на българите. Присъстващите ученици и граждани се върнаха във времето на своите предци, възстановявайки традициите на Тракия. Членове на КП”Ал.Кипров” -1 показаха как се взима прошка.  От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, само човек с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка.Кои ястия присъстват задължително на празничната трапеза показаха  експертите от музея чрез подредените на синията ястия като  сирнена  баница, варени яйца, тахан халва и бяла халва, печени бадеми, орехи и сусам със захар или петмез, печени ябълки.  Не всички можаха да се включат в обичая „Хамкане”, който определя кой ще е най-здрав през новата стопанска година. Затова пък всички опитаха от сирнената баница или питата с криволички като змийчета. По традиция децата получават къс от змийчето на този ден, за да не ги хапят змиите през лятото.

 

Празникът продължи за малките приятели на музея с надпревара за бързо ядене на баница, бързо белене и ядене на яйце, победителите в тези състезания получиха като подарък книжки за оцветяване.

 

Как се хвърлят перници в „момини двори” опитаха момчетата, макар че за някои харесваните девойки не се оказаха зад символичните огради на моминския двор.

 

Маскарадните игри са друг елемент от тази празнична обредност. Учениците от НУ”Хр.Попмарков”-Свиленград представиха карнавалната фиеста на Тракия. Царят на карнавала води т.н. „баба” с бебето в ръце, след тях са пазачите й – черни арапи и стражари. Преминавайки покрай присъстващите, всеки имаше възможност да поощипе „бабата” за късмет, независимо че пазачите й с помята ги удрят и чернят, а някои я и откраднаха за кратко, за да наспори берекет в дома им.  Така със смях и закачки в музея прогониха „злото”. Вярвайки в пречистващата сила на огъня желаещите от І ОУ”Ив.Вазов”, ЦСОП”Ст.Василев” , НУ”Хр.Попмарков” прескочиха огъня в двора на музея, за да е здрава и плодородна новата стопанска година, за да действа благословията на „царя” на карнавала: „Господ да дава добър берекет и здраве на всички.”

 

© Исторически музей - Свиленград. Всички права запазени. Дизайн Enginetemplates.com
Страницата е разработена под резолюция 1366х768. Препоръчан браузър Internet Explorer!
Free Joomla! templates by Engine Templates