Избор на език

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

 

Исторически музей - Свиленград е създаден през 2007 г., на база на съществуваща по-рано музейна сбирка, създадена в края на 60-те години на миналия век. В нея се съхранявали предимно фотоекспозиции, антични и средновековни монети, археологически и етнографски материали. През 70-те години експонатите се водят на отчет в Хасковския исторически музей. През 90-те години за нуждите на музейната сбирка е предоставена реставрираната къща на д-р Цукровски в центъра на града, интересна с характерната за началото на XX в. архитектура. С Решение № 811 от 26.01.2007 г., Общински съвет – Свиленград преобразува музейната сбирка в Общински музей, като решението е одобрено от министъра на културата.

Исторически музей – Свиленград полага грижи за съхранението и опазването на нематериалното и материалното недвижимо и движимо културно наследство на населението по долното течение на р. Марица, Източните Родопи и Сакар планина.

Музеят разполага с три експозиции: история, археология и етнография, в които са представени предмети с важно историческо, културно и научно значение, като документи, снимки, ръкописи, ордени, медали, оръдия на труда, облекло и предмети от градския бит, уреди, свързани с производството на коприна, памук и вълна, хладно и огнестрелно оръжие, лични вещи и др.

В двора на музея се намира изложбена зала, в която се представят временни изложби, и алея с исторически личности от местно и национално значение, свързани с миналото на Свиленград и региона.

© Исторически музей - Свиленград. Всички права запазени. Дизайн Enginetemplates.com
Страницата е разработена под резолюция 1366х768. Препоръчан браузър Internet Explorer!
Free Joomla! templates by Engine Templates